от Matt Weik

Според CDC 9,3% от всички американци в Съединените щати имат диабет. Това е приблизително 29 милиона души с болестта. Малко над 1 милион американци се диагностицират всяка година с потресаващи 86 милиона американци, които имат преддиабет. Диетата и упражненията играят голяма роля в вероятността някой да стане диабетик през живота си. Сега учените копаят по -дълбоко в хранителния аспект на болестта и откриват, че горските плодове могат да играят значителна роля.

Учени от университета Zhejiang в Китай изтеглиха данни от около 400 000 души и откриха, че тези, които консумират плодове (които се състоят от антоцианини) често в диетата си, свеждат до минимум риска от диабет тип 2 с 18%. Установено е също, че има 15% намаление на риска при използването на диетичен антоцианин. Те споменаха, че антоцианините, открити в горски плодове, имат мощни антиоксидантни свойства и може да са причината да помогнат за минимизиране на риска от диабет, когато се консумират редовно. Учените разкриха също, че антоцианините помагат за възпалението, както и подобряването на чувствителността към инсулин. С наличието на плодове през цялата година в САЩ, изследователите бързо виждат ползите за здравето от тези, които имат здравословно количество плодове, които вече са в диетата си.

Един изследовател каза: „Диабет тип 2 и свързаните с него проблеми причиняват тежки медицински и социално -икономически тежести. Резултатите от настоящия мета-анализ предоставят достатъчно доказателства, че диетичните приема на антоцианини и горски плодове са свързани с по-нисък риск от диабет тип 2. ” Те споменаха, че това проучване е първото, което „оценява връзката на диетичната консумация на антоцианини и горски плодове с риск от диабет тип 2“.

Пресните плодове не са единственият начин да се вземе в антоцианините. Компаниите за добавки вече пускат концентрирани екстракти, които могат да бъдат закупени на гише под формата на хапчета. Търсенето онлайн ще ви даде много различни опции и марки, от които да избирате. Някои от марките, които в момента носят продукти, състоящи се от антоцианини, са Puritan’s Pride, Swanson и Life Extension. Изследователите стигат до заключението, че „за всеки 7,5 mg/ден прираст на диетичния антоцианин или нарастване на 17 g/ден в приема на горски плодове рискът от диабет тип 2 намалява с 5%.“

Източник:
Европейско списание за научно хранене, публикувано онлайн преди печат, doi: 10.1038/ejcn.2016.142, „Асоциации на диетичните приема на антоцианини и плодове от горски плодове с риск от захарен диабет тип 2: систематичен преглед и мета-анализ на проспективни кохортни изследвания“ Автори: X. Guo, et al.

Leave a Reply

Your email address will not be published.